Andas rätt och må bättre

I dagens samhälle finns många bidragande faktorer till stress. Digitaliseringen har kommit för att stanna och med den följer nya utmaningar. Med den följer också nya stressfaktorer när det ibland kan vara svårt att stänga av och koppla ifrån. Att ta hand om sitt välmående är ytterst viktigt för att funktionera i vardagen. Många upplever idag stress och som att livet går för fort, ofta till följd av att vi är ständigt uppkopplade. För att hantera stress finns det en viktig sak att alltid minnas. Kom ihåg att andas. Att andas kan både hjälpa dig att hantera stress och sova bättre.

Effektiv stresshantering

Stress är något vi alla möter varje dag. Men vi väljer själva hur vi hanterar den stressen. Vissa känner att de alltid måste ha ett 72 timmars krisberedskapkit hemma för katastrofer som kan ske när som helst. Medan andra känner att de inte blir stressade även om en tsunami våg skulle rusa mot dem. Oavsett var din stresstolerans ligger är det alltid viktigt att komma ihåg att andas. Enligt en artikel i kurera.se kan andning bidra till goda effekter på stress. Det kan även ha andra positiva hälsoeffekter som till exempel bättre sömn och därmed mindre trötthet. Första steget är att bli medveten om din andning. I stressade situationer börjar vi ofta hyperventilera. Vilket i sin tur leder till minskad blodtillförsel till hjärnan. Var därför uppmärksam på hur din andning ändras under stress. Är du medveten kan du även göra förändringar.

God sömn med andningsteknik

Idag finns många redskap för att hjälpa oss sova bra och andas rätt när vi sover. Det är alltid viktigt att se på orsakerna till varför du sover dåligt. Har du mycket stress på jobbet? Befinner du dig i en relation med mycket konflikter? Har du svårt att få ekonomin att gå ihop? Det är mycket som kan påverka din sömn. Nyttig kost och träning är viktigt för att vi ska sova bra. Det finns också andningstekniker som kan hjälpa dig att somna och sova gott. En populär sådan är 4-7-8 metoden. Den går till så att du pressar tungan upp mot gommen och behåller den där. Andas sedan ut genom näsan. Därefter andas du in och räknar långsamt till fyra. Håll sedan andan i sju sekunder. Sedan andas du ut i åtta sekunder. Repetera denna process till du somnar. Ge det ett försök och se om det kan hjälpa dig att komma till ro om natten.

  • Du andas med jämna andetag genom näsan.
  • Din andning är ljudlös i vilotillstånd.
  • Din mage rör sig när du andas och din bröstkorg står stilla.
  • Din andning upplevs som rytmisk och regelbunden.