Hitta balans i vardagspusslet

Hälsa handlar om både fysiskt och psykiskt välmående och för att må bra och trivas med livet gäller det att hitta en bra balans mellan olika delar. Familj, arbete, fritid och vila är alla viktiga pusselbitar i hälsopusslet och om någon del får för lite eller för stort utrymme riskerar obalansen att leda till att du mår sämre och blir orkeslös.

Arbete tar upp en stor del av de flesta människors vardag vilket gör det viktigt att trivas på jobbet och ha en arbetsbelastning som är inspirerande men inte stressande. För att ha arbetsglädje och motivation behöver du ha rätt verktyg för att kunna lösa dina arbetsuppgifter på ett kreativt och effektivt sätt. Genom att ta del av Kompetens Express e kurser om till exempel självledarskap där du bland annat får lära dig om motivation, kommunikation och tidsplanering når du lättare dina mål på jobbet.

Kost och träning

Grunden i god hälsa och välmående är en bra kosthållning som innehåller tillräckligt med energi och alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Grönsaker, fisk, nötter och baljväxter är exempel på bra livsmedel som gör att du håller dig frisk och stark. Att anpassa intaget efter ditt kaloribehov är också viktigt för att ha tillräckligt med energi till allt det du vill göra. Undvik att äta för få eller för många kalorier och sträva efter energibalans. Om du känner att du vill gå ner i vikt är det bäst att skynda långsamt och endast minska kalorimängden lite grann samtidigt som du ökar motionen något. Låt viktnedgången ta lång tid och se det som en livsstilsomläggning snarare än en tillfällig diet.

Även träning är viktigt för att må bra och ha tillräckligt med kraft i vardagen. Planera in två till tre träningspass i veckan och se på träningen som något som är lika viktigt som tandborstning eller sömn. Om du har svårt att hitta tid till träning kan du se över om du till exempel kan använda lunchtimmen eller pendlingstiden till och från jobbet för träning. Många går av bussen eller parkerar bilen en bit bort från jobbet och går eller springer sista biten. Med en bra ryggsäck och ett extra ombyte fungerar transportträningen smidigt.

Återhämtning

För att må bra och orka prestera både på jobbet och orka med träning gäller det att få tillräckligt med sömn varje natt. Hitta bra sömnrutiner och se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt. Försök också att regelbundet boka in extra avkoppling i form av ett spa-besök, en semester eller varför inte en dagsvandring i en vacker naturmiljö. Att umgås med nära och kära under avslappade former runt en god måltid eller en annan mysig aktivitet gör också att du får mer livslust och energi i livet.