Är smoothies hälsosamt?

Begreppet smoothie har förekommit i snart 20 år. Smoothies är ett samlingsnamn för drycker som har mjölk eller yogurt som bas och som sedan blandas med frukt eller grönsaker i en mixer. Även juice kan användas. Detta har länge ansetts vara ett effektivt och välsmakande sätt att få i sig många näringsämnen och snabb energi. En annan stor fördel med smoothies är att det går så snabbt att göra dem med hjälp av en mixer. Om man använder vanliga ingredienser som till exempel bananer är det dessutom en ganska billig dryck. Man dricker smoothies kalla, eller möjligen rumstempererade. På senare år har det dock höjts en del röster som hävdat at smoothies inte är alls så hälsosamma som det tidigare har hävdats. Andra dietister har då skridit till smoothies försvar och i det här inlägget ska vi bland annat titta lite närmre på hur det egentligen ligger till med dryckens nyttighet.

Är Smoothien en sockerfälla?

Det är egentligen omöjligt att uttala sig om hur nyttiga smoothies är eftersom de kan innehålla så många olika saker. De kan vara väldigt söta och ha efterrättskaraktär eller vara nästan helt fria från socker. Det vanligaste är dock att smoothies innehåller relativt mycket socker, eller fruktos närmare bestämt, från de frukter som ingår i drycken. Allt socker påverkar våra insulinnivåer, kan ha en beroendeframkallande effekt och ger oss dessutom kalorier som vi kanske inte behöver. Men att varna för smoothies av den anledningen är som att hävda att vi ska låta bli att äta frukt, på grund av fruktsockret. dietister krossar nu myten om att fruktos, i sin naturliga form, är farligt för oss. Den snabba energi vi får från frukt är i många situationer precis vad vi behöver. Den mängd socker vi får i oss den vägen kan ses som försumbar jämfört med det raffinerade sockret i många andra livsmedel som många konsumerar nästan dagligen. Frukt är inte tomma kalorier och en väl sammansatt smoothie är ett livsmedel med många näringsämnen.

Så gör du en nyttig smoothie

Vad kan man göra för att minska sockret och höja näringsinnehållet i sina smoothies? En hel del faktiskt! på mixer.nu kan man läsa mycket om hur man gör goda och nyttiga smoothies. Något vi vill tipsa om är att använda en yogurt utan tillsatt socker som bas. Har man frysta bär i sin smoothie ska de givetvis vara osötade. En annan bra idé är att så ofta som möjligt blanda ner så kallad ”superfood” i sin smoothie. Alltså livsmedel som är väldigt näringstäta. Spirulina, blåbär, nypon är exempel som finns i de flesta större livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Om du inte vill konsumera så mycket mjölksocker kan det vara en idé att använda mandelmjölk, havremjölk, sojamjölk eller rismjölk i sin smoothie. Enda problemet med detta är att det blir lite dyrare. Om du använder grönsaker i din smoothie kan det vara en bra idé att göra juice med en råsaftcentrifug och blanda den med resten av vätskan. Annars kan drycken bli för tjock.