Hur viktigt är det med sömn?

Det finns många faktorer som bidrar till en sund hälsa och en kropp i balans. Man brukar främst dela upp dessa i tre kategorier; kost, träning och sömn. En balanserad kost med proteiner och bra fetter tillsammans med regelbunden träning ger en bra start på vägen mot en god hälsa. Många glömmer dock bort den kanske viktigaste faktorn; ordentligt med sömn. När man sover återhämtar sig kroppen och hjärnan efter dagens aktiviteter. Studier visar även att man får ett friskare hjärta med rätt sömn, så underskatta inte de värdefulla timmarna på dygnet du avsätter till att sova.

Prestera bättre med bra sömn

Oavsett om du går i skolan, gör karriär i arbetslivet eller vill prestera på topp inom en idrott, är sömn bland det viktigaste du har att tänka på. Utan sömn går du miste om din fulla prestanda, eftersom kroppen och hjärnan behöver återhämta sig för att ta in ny information. En dag på jobbet efter en natt med dålig sömn kan innebära en katastrof. Många upplever att de inte är lika fokuserade, motiverade eller entusiasmerande mot sina kollegor. Detta är av särskild vikt när det kommer till chefer och ledare av olika slag. Inom dessa roller gäller det att alltid vara alert och utvilad eftersom man har ansvar för andra anställda och måste se till att alla presterar på topp – inklusive en själv. Om man ytterligare vill vässa sina egenskaper som chef kan man gå en ledarskapsutbildning eller ta efter en mentor som man ser upp till. Sömn och återhämtning får dock aldrig underskattas.Hur viktigt är det med sömn 2

Det finns många forskare, som i princip har vigt hela sina karriärer åt att studera sömnen hos människan och att försöka knäcka koden för en riktigt bra sömn. Några av de allra vanligaste slutsatserna som dras av denna typ av forskning är att man bör ha en liknande rutin varje kväll och att man inte ska se på för mycket TV eller arbeta för länge just i sängen där man ska sova. En rutin gör att kroppen undermedvetet gör sig redo för att sova, medan jobb och TV påverkar hjärnan på ett negativt sätt inför natten. Istället för att varva ner kopplar hjärnan på och går in i ett läge där fokus är viktigare än att slappna av. En återkommande fråga är även: stör surfplattor vår sömn? Här är de flesta forskarna överens om en och samma sak. På grund av ljuset från skärmen och aktiviteterna som skärmen tillåter, stör plattor definitivt hjärnan när det kommer till sömn.