Börja med Crossfit

En stark träningstrend som kommit för att stanna är Crossfit. Med en växande bas av förespråkare för denna alternativa träningsform som ökar i omfång varje dag är det svårt att ignorera både resultaten och filosofin bakom träningsformen. Genom att blanda en mängd explosiva övningar med klassiska basövningar som marklyft aktiveras maximalt antal muskelfibrer och kroppen pressas till det yttersta. Genom att varva tung belastning med få repetitioner med naturliga övningar som armhävningar och dips som genomförs med högre repetitioner och med en annan intensitet tvingas kroppen att samtidigt utveckla både styrka och kondition.

Crossfit är högintensiv träning

Grugliasco, Italy - December 20, 2015: A young man practising medicine ball techniques during a gym class in the Italian gym Gym "La Mole".

Grugliasco, Italy – December 20, 2015: A young man practising medicine ball techniques during a gym class in the Italian gym Gym ”La Mole”.

Det är möjligt att du sett termen på tv eller via andra forum och frågat dig själv, vad är crossfit? Svaret är att det är en kombination av träningsfilosofier som tillsammans skapar en bas för vad crossfit är. Genom att låna övningar från en mängd olika discipliner och varva dem i ett träningsupplägg med hög intensitet varvas naturliga övningar med sådana som kräver högre belastning. Även om det inte finns någon konkret mall för hur ett pass inom crossfit ska se ut finns det en hel del övningar som anses vara kärnan av disciplinen och som i någon form bör vara en grundbult i varje självrespekterande crossfitutövares repertoar. Övningar som marklyft, dip, och ryck och stöt är till exempel standard. Men det finns en stor mängd typer av övningar som alla har sin givna plats bland övningsutbudet i crossfit. Att se folk klättra i rep, vända däck och slänga med kettlebells är vanligt förekommande på träningspass på alla nivåer.

Hård träning i grupp inspirerar

Att söka sig till något av de många gym som är anpassade för crossfit kan vara ett riktigt bra sätt att öka motivationen. Att i grupp ta del av väl genomtänkta pass där svetten sprutar och nivån är på topp är speciellt. Att bli inspirerad kunde inte vara enklare, det svåraste är att hålla ett tempo som innebär att man håller hela passet, då det är lätt att ryckas med i den härliga träningsatmosfären och ge precis allt i varje övning. Inte helt lätt om man inte har en hel däckvändning i bagaget. Men framsteg kommer, speciellt med en mycket varierande träning och en atmosfär som är gemytlig men tävlingsinriktad där man alltid pressar sig till max. Kolla upp hur scenen ser ut i ditt närområde för att prova på denna fantastiska träningsform. Crossfit är ett mycket bra sätt att komma i kontakt med likasinnade för att tillsammans kriga fram resultat.