Att ha en god hälsa

Att ha en god hälsa innebär så himla många olika saker. För vissa handlar det om att vara i en fysisk form som gör att man orkar med att springa maraton eller liknande medan det för andra bara handlar om att må bra så att man orkar med vardagen. Allt där emellan kan betraktas som hälsa och det innebär både mental och fysisk hälsa. Vi ska fokusera på den fysiska hälsan här under.

71% av svenskar tränar eller motionerar minst en gång i veckan och det är ganska höga siffror internationellt sett. Vårdguiden rekommenderar att vi tränar minst 3 gånger i veckan men någonting är bättre än ingenting. Att träna är bra för din hälsa på så extremt många olika sätt. Det gör att ditt skelett blir starkare, du kommer att sova bättre, du kommer ha bättre energi och så vidare. Det spelar egentligen ingen roll hur du rör dig bara att du rör dig.

Den vanligaste träningsformen är löpning och det är inte svårt att förstå. Det är härligt att kunna ge sig ut när man vill och det är antagligen därför så många hänger sig åt löpningen. Ska du träna på gym eller i grupp måste du anpassa dina tider för att hinna träna men löpa kan du göra när du känner för det. På senare år så har det verkligen varit en löparboom i Sverige och det har märkts inte minst på alla löplopp som arrangeras. Innan pandemin slog till så slog olika lopp rekord på rekord i antalet anmälda och loppen blev således bara större och större. Vi kan bara hoppas att loppen kommer tillbaka nu efter pandemin så att folk kan träffas och springa tillsammans igen. Att springa tillsammans i en löpargrupp är ett populärt sätt at kombinera träning och det sociala livet.

https://www.mynewsdesk.com/se/stadium_/pressreleases/aarlig-kartlaeggning-av-svenskarnas-traeningsvanor-var-tredje-traenar-foer-att-faa-baettre-mental-haelsa-2959766#:~:text=Sju%20av%20tio%20(71%20%25),motionsvanor%20som%20genomf%C3%B6rs%20av%20Sifo.

https://www.informationsverige.se/sv/jag-har-fatt-uppehallstillstand/samhallsorientering/boken-om-sverige/att-varda-sin-halsa-i-sverige/vad-ar-halsa/