Så märker du om du har D-vitaminbrist

Många svenskar drabbas av D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Det är inte så konstigt med tanke på hur lite solljus vi har i Norden under denna tid. En brist kan visa sig på många olika sätt och det är inte alltid så enkelt att upptäcka om du har drabbats av detta. Ett tecken är till exempel onormal trötthet och en känsla av att du aldrig känner dig riktigt utvilad. Det finns ett tydligt samband mellan dålig sömn och en brist på D-vitamin.

Du blir ständigt sjuk och tappar hår

Två andra symptom som är tecken på brist på D-vitamin är att du jämt blir sjuk och att du börjar tappa håret. Om du tycker att du ständigt är hemma på grund av sjukdom kan det vara D-vitamin som är boven. Vår kropp behöver nämligen D-vitamin för att den ska kunna fungera optimalt.

Skulle det vara mer hår i duschen eller i din hårborste kan detta också vara ett tecken på att du har en brist. Det kan också ha ett samband med järnbrist eller en kombination av båda.

Du har huvudvärk och tappar humöret

Två andra vanliga symptom är konstant huvudvärk eller att du är väldigt ojämn i humöret. Huvudvärken är lätt att känna igen då det känns som att du har ett band som stramar åt runt huvudet. En brist på D-vitamin kan även leda till att du drabbas av så kallad vinterdepression och där vill du inte hamna.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom vi har så lite solljus här i Norden finns det flera kosttillskott med D-vitamin som du kan ta. Dessa går att köpa receptfritt både på apotek och i dagligvaruhandeln. Börja med dessa och se om du märker någon förbättring. Annars bör du ta kontakt med din vårdcentral så snart som möjligt.