Träna morgon eller kväll?

Är du en morgon- eller kvällsmänniska? Inte bara hur vi tränar utan även när kan ha påverkan på vår träning.

SONY DSC

Det finns mycket som tilltalar när det handlar om morgonträning! När vi sover producerar kroppens mest testosteron under hela dygnet och således är nivåerna i kroppen som högst också när vi precis har vaknat, ett faktum som naturligtvis kan vara intressant ur träningssynpunkt då testosteron som bekant har stor inverkan på träningsresultat. På kvällen upplever sig många som starkast och föredrar därför också att träna vid en senare tidpunkt på dagen efter energiintag och mental förberedelse.

Morgonträning har många förespråkare

En fördel som förespråkare för morgonträning ofta tar upp är det faktum att på morgonen är våra energidepåer, eller våra glykogendepåer, helt uttömda, vilket till exempel GI-följare vet kan ha stor positiv inverkan på viktnedgång. Detta är otroligt positivt om man är typen som väljer att lägga träningen på morgonen. Många upplever sig orkeslösa på morgonen och den skara som hellre tränar på kvällen är ofta inte alls sugna på ett tidigt morgonpass. Forskare har kommit fram till att faktiskt båda sidorna har rätt. För en utövare som är van att träna på kvällen kommer det troligtvis vara så att man ser bättre resultat till en början. Men för atleter med erfarenhet av att träna på morgonen så kommer resultaten att vara överlägset bäst vid morgonträning. Har du svårt att komma upp på morgonen så skaffa nya fönster, och drick en stor kopp kaffe. Det är värt det när det kommer till träningsresultaten för dig på morgonen kontra kvällen.

Maximera effekten av ditt slit

För maximal fettförbränning vid träning på morgonen, rekommenderar experter inom ämnet att utföra lågintensiv träning i minst 40 minuter direkt när du vaknar, utan att äta frukost eller inta någon form av energi. Undantaget är svart kaffe som kan ha en ökad effekt på just fettförbränningen och även hjälper att väcka liv i sömndruckna träningshuvuden. Är du osäker på hur din kropp är riggad när det gäller denna statistik är det enkelt att ta reda på. gör ett styrketest på olika tidpunkter på dagern för att se om det skiljer sig åt och i så fall på vilket sätt. Oavsett när på dygnet man tränar är det alltid bra att faktiskt göra något. Men för den som vill maximera effekten av sin träning och få största möjliga resultat så är det en fördel att vänja sin kropp med att utföra fysisk aktivitet på morgonen, för i längden kommer det ge bättre resultat.