Pilates för ditt välbefinnande

Pilates är en träningsform som gör gott för både kropp och själ. För dem som inte provat pilates och enbart sett bilder eller videos där det utförs, ser det så enkelt ut att man knappt tror att det gör skillnad för musklernas skull. Detta är dock en felaktig uppfattning och faktum är att pilates kan göra stor skillnad för kroppens muskler och hållning, och gradvis bygga upp en styrka såväl fysiskt som mentalt. Det finns många olika övningar och svårighetsgrader inom pilates, och till en början kan det vara bra att rikta in sig på övningar för nybörjare så att man inte belastar musklerna felaktigt.

Pilates för kropp och själ

Pilates förbättrar hållningen och bygger upp en styrka i de inre magmusklerna och bålen. Det handlar mycket om att bygga upp en corestyrka, och det är därför viktigt att man i första hand bygger upp dessa muskler och utgår därifrån genom att ständigt känna att dessa muskler är i kontroll och används korrekt under samtliga övningar. Med en bättre bålstyrka blir det lättare att röra sig mer korrekt även när man inte tränar, och det är därför en utmärkt träningsform för dem som sitter mycket i arbetet och lätt hamnar i felaktiga positioner med enformiga rörelser.

Det är dock inte enbart bål, mage och rygg som tränas med pilates utan hela kroppen. Många övningar inom pilates är upplagda på så sätt att hela kroppen tränas, och man behöver därför inte planera in specifika träningsdagar för över- eller underkroppen. Andningen är även en viktig del i pilates och man bör därför få instruktioner om hur och när man ska andas i samband med de olika övningarna. Både andningen och tempot som pilates utförs i, gör att det lämpar sig för stressade personer som kan behöva dra ner på tempot och finna ett lugn även under träningen.

Pilates för utseendet

Pilates formar kroppen och får musklerna att se längre och slankare ut. Pilates ger definierade, fina muskler som tonar kroppen snarare än att förstora musklerna som så många andra träningsformer gör. Pilates har således utseendemässiga fördelar som kan lyfta självförtroendet, men det löser givetvis inte alla problemområden man upplever med utseendet. Tunt hår är i synnerhet en faktor som kan påverka självförtroendet mycket, och här krävs ofta större lösningar än hälsosam kost och träning. Om man drabbats av håravfall eller tunt hår, kan man på Nordic Hair få hjälp i form av hårtransplantation eller prp-behandling som även är känd som vampyrbehandling.

Det finns många fördelar med pilates, och en annan är att det faktiskt inte krävs särskilt mycket utrustning för att komma igång och träna där hemma. Man använder sig i första hand av sin egen kropp och man kan därför enkelt utföra pilates även i naturen. Man kommer långt med en pilatesmatta och eventuellt en boll eller pilatesring.