Träna hemma

Det senaste året så har allt fler börjat att träna hemma. Detta för att många gym har varit stängda och många har känt att det är tryggare att träna hemma än att ge sig ut bland folk. Allt hemmasittande har gjort folk mer rastlösa och de har använt träning för att få variation i sin vardag, men också för att det är hälsosamt att röra på sig. I den här artikeln får du tips på hur du underlättar din träning hemma.

På löpband

Ett träningsredskap som kan vara värt att investera i, om du inte redan har ett hemma, är ett löpband. På ett löpband får du den motion du behöver samtidigt som du kan göra annat, till exempel när du kollar på en föreläsning eller en tv-serie. På ett löpband kan du få vardagsmotion såväl som en mer intensiv träning. Löpband går att köpa både online såväl som i en fysisk sportbutik och de kommer i olika prisklasser.

Onlineträning

Om du inte kan träffa din personliga tränare fysiskt så är det många som tagit vidare sina pass online. Har du inte råd med en PT så är det många som har klipp på till exempel Youtube med olika pass beroende på vad du vill träna. Det finns allt ifrån konditionsövningar och styrkeövningar till danspass.

Med redskap

Det finns många olika sorters träningsredskap som du kan träna med hemma. Förutom löpbandet som vi nämnde tidigare så finns det cyklar, stegmaskiner och olika sorters vikter som du kan använda dig av om du vill träna.

Utan redskap

Man behöver inte ha redskap, vikter och maskiner för att träna hemma. Så länge som du har utrymme för dig själv så går det bra att träna hemma genom att göra övningar. Det finns massor med träningsövningar som du kan göra, här är några exempel:

Knäböj

En klassisk styrkeövning där du ställer dig axelbrett med fötterna pekande utåt. Sedan böjer du dig med knäna, trycker rumpan utåt och när låren är parallellt med golvet så går du tillbaka upp igen och gör om övningen så många gånger du vill.

Utfallssteg

Stå axelbrett med rak rygg och kliv fram med ena benet medan andra foten stannar kvar. Det bakre knät ska nästan nudda marken.

Armhävningar

Lägg dig på marken och placera händerna på marken med raka axlar. Böj dina armbågar och för din överkropp mot marken och pressa ifrån golvet.

Plankan

Lägg dig ner på marken, använd din egen vikt och sätt press mot dina armar och lår. Sedan håller du din kropp så rakt och länge du kan.

Rumplyft

Lägg dig på marken med rumpan mot golvet. Ligg med armarna längs dina sidor och knäna i ungefär 45 grader. Tryck upp höfterna så rumpan spänns tills din kropp formar ett streck mellan dina knän och huvud.

Yoga

Du behöver inte ens en yogamatta, om du inte har någon, för att göra yogaövningar hemma. Om du inte redan har koll så finns det massor av instruktionsvideor på Youtube som du enkelt kan följa med i.

Återhämtning

Efter att du tränat så är det viktigt med återhämtning. Om du tränat hårt så är det viktigt att du stretchar. Sedan kan du göra olika avslappningsövningar.