Träna styrka eller kondition?

Träning gör oss gott, det vet vi alla. Men vad är bäst att träna egentligen? Ska vi ge oss ut i löpspåret för att få mest resultat och hälsofördelar, eller är det i gymmet lösningen finns? Dels beror ju detta naturligtvis på vad dina träningsmål är, generellt kan man dock säga att det är bra att ha en bra balans mellan de olika träningsformerna. Dessutom kan det vara bra att ha några olika typer av träning att välja på. Om löpning är din huvudsakliga träningsform så kan det ändå kännas bra att smita in till gymmet en kylig vinterdag, trots att inte kyla behöver vara något hinder för löpträning. Omväxling förnöjer och är bra för dig. Varför det är så kommer du få en förklaring till i denna artikel.

halsanstornet2.se

Varför ska man kombinera kondition och styrka?

Vi tar ett första exempel: säg att du är en person som har löpning som din huvudsakliga träningsform, alltså konditionsträning. Vad kan du ha för nytta av att kombinera din löpträning med styrka? Det viktigaste svaret är att du skyddar dej mot skador. Olika muskler tar olika mycket stryk under ett konditionsträningspass. Med styrketräning kan du balansera upp och stärka svagare delar av kroppen så att du förebygger skador. Styrketräning gör dig också starkare och mer uthållig i din konditionssport. Tvärt om då? Om du har styrketräning som huvudträningsform, varför ska du då träna kondition? Den främsta anledningen är att konditionsträning stärker lungor och hjärta. Även om styrketräning också ger lite ökad kondition så kan det vara otillräckligt. Speciellt om du har ett stillasittande arbete, kanske sitter du på kontor hela dagarna? Då räcker inte den träning du får på gymmet för att fylla upp ditt dagsbehov av rörelse, därför är det bra att kombinera med konditionsträning. Kom också ihåg att konditionsträning inte behöver vara högintensiv. En rask promenad kan räcka för att få upp flåset.

Vad säger experterna?

Länge var det så att muskelbyggarna var rädda för konditionsträning eftersom de inte ville tappa i vikt. De som tränade kondition var istället rädda för att öka i vikt och tappa kondition av styrketräningen. Så är dock inte riktig fallet. Ny forskning talar istället för att konditionsträning kan gynna tillväxten av muskler. Forskarna verkar också vara överens om att återhämtningen mellan de olika passen är en viktig faktor. Den som tränar konditionsträning behöver heller inte vara rädd för att tappa konditionen och gå upp i vikt av styrketräningen. Det vore nämligen lite av att hugga sig själv i foten. Med styrketräning stärker du som konditionstränar din kropp och så att du ta på dig större utmaningar, dessutom minskar du drastiskt risken för skador. De flesta elitlöpare, simmare och cyklister använder sig av styrketräning i sina träningsprogram. Det ger helt enkelt optimalt resultat. Om du är en vanlig motionär behöver du inte vara rädd för varken styrke eller konditionsträning. Det viktigaste är istället att du tänker på att få ordentlig återhämtning mellan dina pass.